Temele WordPress – o afacere încă bună

Pe măsură ce vorbim, noul editor duce WordPress la următoarea etapă a existenței sale și din această cauză mai sunt nenumărate „bătălii”. A duce ceva la o nouă etapă este greu. Este greu pentru că ne aventurăm cu toții într-o necunoscută în care lucrurile noi schimbă vechiul, iar uneori vechiul nu este rău în sine, este doar incompatibil.

Incompatibilitatea este ceva care se dovedește greu de manevrat la nivel psihologic. Oamenilor le place stabilitatea și incompatibilitatea uneori apare ca o instabilitate inutilă. De aceea, pentru a face față acesteia, avem nevoie de o perspectivă extraordinară, largă și deschisă, care de obicei poate fi oferită răspunzând la mai multe DE CE.

De ce ne-am îmbarcat pe nava Gutenberg?

Am făcut-o, așa că suntem pregătiți pentru viitorul web. Viitorul web este modelat de multe lucruri, majoritatea externe WordPress: apariția unor silozuri puternice de Internet și lupta pentru menținerea unei rețele web deschise, browsere mai bune care permit produse comerciale care erau de neconceput în urmă cu doar câțiva ani, noi valuri de utilizatori care vin pe web cu o serie de așteptări noi și diferite și așa mai departe.

De ce trebuie să fim pregătiți pentru acest viitor?

Pentru că WordPress „rulează” 35% din web! Trebuie să fim o forță care să primească și să modeleze acest viitor. Pentru a saluta viitorul, trebuie să ne adaptăm la noile sale moduri ciudate și minunate și pentru a-l modela, trebuie să oferim soluții solide provocărilor sale.

De ce acum?

Pentru că viitorul este acum. Aceasta este o propoziție banală, cu toate acestea pe Internet este valabilă! Vă amintiți sintagma „anilor Internetului”? În anii Internetului, acum doi ani este un eon. Lucrurile se mișcă mai repede decât orice altceva vă puteți gândi și acest lucru va afecta, desigur, orice afacere pe internet.

De ce?

Trecerea de la pachetele bazate pe PHP la pachetele bazate pe JS este un pas tehnologic care nu are nimic de-a face cu următorul fapt: a avea un computer nu te face dezvoltator. Nici dacă ai un MacBook cu Xcode instalat nu te face dezvoltator de aplicații. Și, totuși, a fi dezvoltator cu un Mac și Xcode nu te face un succes în AppStore.

Același lucru este valabil și pentru Gutenberg: faptul că editarea completă a site-ului va face mai ușor pentru utilizatorii finali să își editeze site-ul web, nu îi transformă pe acești utilizatori finali în designeri și dezvoltatori. Fie că vor respecta valorile implicite (pe care o fac o mulțime de oameni în prezent), fie vor crea experiențe secundare din diverse motive, cum ar fi financiar, descoperire, hobby (pe care o fac și mulți oameni în prezent), sau vor dori anumite lucruri.

Oricare, gândindu-vă la utilizatorii finali în acest fel, devine destul de ușor să observați că temele se încadrează în aceleași trei categorii:

  • totul într-unul, teme specifice și complexe, care includ o mulțime de caracteristici
  • teme de proiectare bune, care includ aspecte implicite și un stil bun
  • teme de comoditate care nu au un design bun, dar schimbă experiența implicită de utilizare a sistemului într-un mod convenabil

Ultima categorie este cea care va fi afectată cel mai mult de trecerea la FSE, deoarece va exista o scădere accentuată a complexității utilizării WordPress (dacă o facem corect) și necesitatea temelor care fac lucrurile mai ușor de editat sau utilizarea în general, va fi aproape zero.

Primele două categorii de teme vor continua să prospere, dar să evolueze sau să se schimbe tehnic:

  • toate temele specifice, complexe și complexe vor fi un pachet de PHP, JS, JSON și CSS și vor include machete de pagini complete din presetări de blocuri, blocuri personalizate, stiluri pentru front-end și editor și așa mai departe. Nu vor mai exista șabloane PHP, amestecate cu HTML, dar vor exista PHP la fel de bine pentru tot ceea ce tema oferă în administrator.
  • temele de design bune vor fi mai subțiri și ar putea conține exclusiv stil CSS și unele active binare, deoarece aspectul și structura vor fi determinate de sistem și oricum fac implicit stilurile

Nu există o mare diferență din punctul de vedere al unui designer: totuși proiectați o experiență web în contextul unui browser web.

Nu există prea multe diferențe pentru o temă ca produs: trebuie totuși să întrețineți o anumită nișă de proiectare și, dacă vă puteți permite costurile de dezvoltare, puteți deservi o anumită nișă de site web.

Va exista în continuare cazul de utilizare pe scară largă a WordPress ca cadru de aplicații. Cu excepția cazului în care distrugem baza WordPress pe server și decidem că singurul caz de utilizare pentru WP este să fie un constructor de web. Dar Doamne, este foarte departe … și puțin probabil.

Din punctul de vedere al cuiva care implementează teme pentru existență astăzi, nu există prea multe de învățat. Nu avem altceva decât o înțelegere cu privire la modul în care va funcționa editarea completă a site-ului și temele. Explorăm directoare de blocuri și lăutăm doar cu pluginuri de blocare. Deci, astăzi, totul este experimental.

Dar mâine ar putea fi pus în piatră. Și asta este o problemă.

Dacă sunteți un software tematic WordPress în dezvoltare, aveți două opțiuni:

  1. a) așteptați ca noul sistem să fie gata și documentat și apoi începeți antrenamentul
  2. b) implicați-vă acum în această fază experimentală și spuneți-vă cuvântul în modelarea ei

Dacă alegeți a) s-ar putea să fie așa, în cele din urmă, că WordPress a extras atât de mult pe React și alte instrumente pe care le folosește, încât bibliotecile în sine vor fi toate nenumărate „alte” biblioteci incluse în WordPress, toate înfășurate în funcții frumoase care vă oferă ceea ce aveți nevoie. Deci, la sfârșitul acestei tranziții, poate că nu va trebui nici măcar să știți React, dar lucrurile noi specifice specifice WordPress.

Dar dacă alegeți b), atunci trebuie să știți React, astăzi. Ca orice instrument are limitele sale. Ca orice instrument modern, acesta se schimbă, rapid, rapid. Nu este un instrument din oțel, ci din cod. Ceea ce înțelegeți astăzi poate fi depășit într-o săptămână. Astăzi, abstracțiile și API-urile WordPress nu sunt complete, veți găsi o reacție goală sau o ciudățenie JS flagrantă imediat ce începeți să vă uitați la sistem. Deci, trebuie să fiți înarmați corect pentru a face față.

Avantajul implicării (b) asupra așteptarii (a)?

Ei bine, dacă sunteți un magazin de teme, un dezvoltator de programe tematice cu încasări mari, un designer de teme bine cunoscut, un implementator sau furnizor de WordPress pentru întreprinderi, atunci ar trebui să mergeți pentru b) și să vă implicați acum în această fază experimentală și să vă spuneți cuvântul în formare din ea. Rezultatul cum va funcționa Gutenberg și ce anume FSE înlocuiește va afecta marja, modelul dvs. de afaceri și viitorul dvs. în ansamblu.

Cu toate acestea, dacă pur și simplu îți câștigi existența lucrând pentru clienți mici și modificându-le site-urile web și poate implementând din când în când câteva imagini vizuale pe diferite site-uri web, poți aștepta. Într-o tradiție WordPress adecvată și într-un efort constant de îmbunătățit, documentația, asistența comunității și capacitatea de reacție a dezvoltatorilor sunt at an all time high and I don’t see why that would change. So you will have plenty of resources to learn how to theme a WordPress website when FSE and Gutenberg will have set it clear.

And for the ones in the middle, not big WordPress shops nor small occasional coders working on WordPress projects, but involved hobbyists, one man companies and, why not, WordPress users publishing with WordPress, both choices are and will always be open.

The blazing speed of how Gutenberg and its consequences appear in WordPress is still not fast enough. And this speed is not about WordPress at all. Software development is in a phase where the common wisdom is that fast experimental iteration is always preferable to slow documented releases.

In my opinion, as a developer inside joke, the more those node_modules directories grow in size the closer we get to a moment of truth where this complete abandonment to experimental and speed or iteration will be tamed a bit. That’s it. Just a tad tamed, because the thing itself, you need to know, is the result of the failure of the slow documented releases to provide good software and to keep up with innovation, so even in the worst scenarios, all we can expect is a bit of responsibility baked in this fast experimental iteration process, nothing more.

So the same applies to Gutenberg. Of course people will be phased by new developments when you go this fast in such a small amount of time. But the good part? Remember it is an “fast experimental iteration” process. You can undo, you can improve, it can be changed, just as fast and experimental in the next iteration!

The people of WordPress are just as welcoming as ever so get involved, do not wait to be involved!

 

Andrei Draganescu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *