WiFi? Cunoști această tehnologie și o mai și folosești zilnic. Bluetooth? O cunoști și pe aceasta și tot o folosești destul de frecvent. Ce ar fi dacă ai combina toate punctele forte al celor două? Ei bine, se pare că poți și acest lucru se numește WiFi Direct. În acest tutorial vă vorbim puțin despre această tehnologie și cum funcționează. Haideți să începem:

Înainte De WiFi Direct, Să Vorbim Despre WiFi

Deci, există această tehnologie numită WiFi (sau Wi-Fi, alege care îți place mai mult, chiar nu există o regulă). Mai mult ca sigur o folosești destul de mult. Este o tehnologie de comunicare wireless (fără cablu), cu foarte multe domenii de utilizare, cel mai răspândit fiind conectarea la Internet.

Cel mai comun mod de întâlnire cu tehnologia WiFi pentru un utilizator obișnuit este prin conectarea la un router wireless și accesarea Internetului prin acest dispozitiv. Router-ul este un dispozitiv fizic, care creează un acces point (AP), sau punct de acces, pe care-l vezi de pe smartphone-ul, telefonul sau calculatorul tău, atunci când cauți o rețea la care să conectezi. Alegi rețeaua pe care o vrei, introduci parola de acces și gata: ai acces la Internet.

Dar sunt și cazuri când nu ai nevoie de Internet, vrei numai să conectezi două echipamente și să partajezi date între ele: să trimiți un fișier sau să tipărești ceva la o imprimantă. Există o tehnologie menită să te ajute chiar în aceste cazuri și se numește WiFi Direct.

WiFi Direct: Puțină Istorie

Necesitatea de a trimite date fără cabluri la un alt dispozitiv fără a avea nevoie de un al treilea echipament nu este nimic nou. Una din cele mai răsândite soluții este Bluetooth, care a apărut în 1998. Bluetooth este perfectă pentru a conecta periferice la un calculator (de exemplu un mouse sau o tastatură) sau pentru a folosi căști fără fir, deoarece acestea nu necesită un transfer rapid de date. Bluetooth nu este o tehnologie rapidă și nici configurarea nu e fără probleme, de obicei.

Dar WiFi-ul e diferit: suportă viteze mari și e mult mai ușor de configurat. De aceea a fost adoptat WiFi Direct: este o tehnologie pentru transferul rapid de date între două dispozitive și, datorită configurării mult mai ușoare, poate fi folosită pentru a conecta wireless orice echipamente.

Prima companie importantă care a introdus suportul pentru WiFi Direct a fost Intel: ei au introdus acest standard pentru prima oară pe platforma Centrino 2 în 2008. Apoi, cu doi ani mai târziu, mai mulți jucători mari din industria de rețelistică au urmat exemplul lor, precum: Marvell, Atheros, Broadcom, Ralind și Realtek, care au lansat primele produse în octombrie 2010. Este foarte posibil ca placa WiFi din calculatorul tău să fie făcută de unul dintre acești producători.

Google a introdus suportul pentru WiFi Direct cu exact un an mai târzium, în Android 4.0. Blackberry OS a primit update-ul cu versiunea 10.2, iar primul Xbox care a suportat WiFi Direct este Xbox One, lansat în 2013. Sistemul de operare Windows are suport integrat pentru acest standard începând cu Windows 8 pe PC, iar Windows Phone încă nu are suport oficial WiFi Direct, dar sunt disponibile câteva aplicații care permit transferul de fișiere prin WiFi fără a fi nevoie de alt hardware.

NOTĂ: Unii confundă WiFi Direct cu conexiunile wireless ad-hoc, dar asta este ceva diferit. Conexiunile ad-hoc conectează două calculatore prin WiFi, dar sunt mult mai dificil de configurat, iar viteza este limitată la 11 Mbps.

Cum funcționează WiFi Direct?

Cele mai importante principii care au stat la baza standardului WiFi Direct sunt foarte simple: să fie ușor de configurat, să suporte tot felul de echipamente și să fie atât de rapid ca și orice altă conexiune WiFi. Al doilea și al treilea principiu sunt inerente standardului WiFi, pe care este bazat și WiFi Direct, care nu prezintă dezavantaje.

Modul de funcționare e de asemenea destul de simplu: un dispozitiv îl descoperă pe celălalt ca și cum ar descoperi o rețea wireless. Apoi, introduci o parolă sau apeși un buton și gata, echipamentele sunt conectate. Nu este nevoie să setezi vizibilitatea, să introduci perechi de chei numerice sau să te ocupi de celelalte probleme comune tehnologiei Bluetooth. Și, în plus, numai unul dintre cele două dispozitive conectate trebuie să aibă suport pentru WiFi Direct.

WiFi

În principiu, când conectezi două echipamente prin WiFi Direct, unul dintre el creează un punct de acces, ca și un router, iar celălalt dispozitiv se conectează la acest punct de acces. Această procedură se întâmplă automat, nu trebuie să o faci manual. Serviciile disponibile depind de ce tipuri de dispozitive sunt conectate: poți să tipărești la o imprimantă wireless, să trimiți poze la o ramă foto digitală, să trimiți fișiere de la un telefon la un calculator, sau să redai muzică pe un televizor de pe un player portabil sau un smartphone.

O, și despre parole: poți să le uiți. WiFi Direct folosește tehnologia WiFi Protected Setup (WPS), care este o metodă simplă de a conecta securizat două dispozitive prin WiFi. Ca și cu routerele moderne: trebuie numai să introduci un număr afișat pe ecran sau să apeși un buton și conexiunea se realizează.

Concluzii

Cu un mod de configurare simplificat, aria de acoperire și viteze mult mai mari, WiFi Direct este o opțiune mult mai bună decât Bluetooth, când vorbim despre transferul de fișiere între două sau mai multe dispozitive. Avantajele în ceea ce privește simplitatea configurării și aria de acoperire mare, fac acest standard util și la conectarea perifericelor: unii analiști chiar preconizează sfârșitul erei Bluetooth, sfârșit care este din ce în ce mai probabil, deoarece WiFi Direct elimină necesitatea unui alt standard sau hardware. Desigur, tehnologia este destul de nouă, deci acest lucru mai poate dura câțiva ani, dar vom vedea. Dacă aveți orice fel de întrebări despre WiFi Direct, folosiți secțiunea de comentarii de mai jos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *